Ricky & The Koters

Ricky & The Koters

Ricky & The Koters

Schreef een MySp-verhaaltje voor de Amsterdamse band Ricky & The Koters.

Het menselijk brein is net zo wonderlijk als God’s wegen ondoorgrondelijk zijn. Zeker als het in de hersenpan van een muzikant zit. Sex, drugs, rock’n’roll: allemaal wel leuk en aardig, maar de gemiddelde hersencel houdt er niet van. Die heeft al moeite genoeg om het hoofd van een normale sterveling op orde te houden. Een en ander kan dan ook verregaande consequenties hebben.

Het kan leiden tot een eenzaam muzikantenbestaan in een berghut, gesloten afdeling of straatgoot. Het kan eindigen in een badkuip in Memphis of op de stoep van het Hilton Hotel. Maar de een z’n hersendood is de ander z’n brood. Gekte en genialiteit liggen gelukkig dicht bij elkaar, dat heeft in 80 jaar moderne muziek al verdomd leuke muziek opgeleverd. Doodnormale muziekliefhebbers spinnen daar garen bij.

Eergisteren maakte ik digitaal kennis met Ricky en The Koters. Een naam die de wenkbrauwen direct deed fronsen. Songtitels als “Blaadje Tijm”, “Dubbele Penetratie” en “In Het Dove Oor”… Het lijkt me duidelijk dat hier een brein aan het werk is geweest waarvan u en ik zouden zeggen “zit er nog garantie op?”. Neen, dit is geen band die een demo opstuurt naar een platenmaatschappij in de volste overtuiging dat stadions over zes maanden uitverkocht gaan worden. Dit zijn geen kerels die de t-shirts al klaar hebben voordat de eerste noot in de pc van de drummer is vastgelegd. Doodnormale praktijken van doodnormale bands. Dezelfde kapper hebben Ricky en z’n vier kornuiten ook niet.

Na een half minuutje luisteren naar “De Minister President” was definitief alle twijfel weg; in de koppies van Ricky en z’n Koters is een volstrekt andere logica aan het werk dan in dat van u, mij en de gemiddelde muzikant.  “Mindboggling”, zoals de Engelsen het zo fraai zeggen. Mijn brein boggelde de volgende oplossing van de puzzel tevoorschijn.

Het ritme lijkt uit de koker te komen van de roemruchte formatie The Monks. De gitaar klinkt alsof Dick Dale drie maanden stage heeft gelopen bij Captain Beefheart. De titel roept vanzelfsprekend associaties op met Boudewijn de Groot, maar in de stem klinkt toch vooral de echo van Tol Hansse door. Het geluid had opgenomen moeten worden in de badkamer van Joe Meek, maar dat vond de Pakistaanse familie die daar tegenwoordig gebruik van maakt geen goed idee, dus werd het de keuken van de broer van de gitarist. Het is een retro-avantgardistisch geluid van een band met toekomst. Nog velen na mij gaan daar hun grijze massa serieus voor in beweging zetten.

Paradoxaal genoeg zien de heren blijkbaar zelf de toekomst somber in. Ricky neemt geen blad voor de mond (kom daar nog maar eens om anno 2009!). Als we de tekst serieus interpreteren gaat ‘dit land naar de klote’, iets waar –dat moge duidelijk zijn- de minister president een vitale rol in speelt. Maar evenzogoed is deze minicomplottheorie een van de vele hersenkronkels die in het hoofd van Ricky en/of co. opdook na weer zo’n avondje rock’n’roll. En dat onze regering als ‘een stel malloten’ gekwalificeerd wordt; het zal niet de eerste en de laatste keer zijn binnen het geestelijke gezondheidswezen dat de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Dat er gekozen is voor een huiveringwekkend apocalyptisch einde van “De Minister President” is dan wel weer logisch.

Zo roept de muziek van Ricky en de Koters meer vragen op dan dat ze oplossingen biedt. Dat is het lot van vele grote denkers, sterke karakters en briljante en daarom vaak onbegrepen muzikale geniën. Maar het is ook de praktijk van een psychiater die de hersenspinsels van een ‘cliënt’ probeert te ontcijferen. Dus dat zegt alles en niets tegelijk.

Ricky en The Koters: Briljante muzikale waanzin of volstrekte onzin? Volle stadions of drie man en de spreekwoordelijke paardenkop in een lokaal buurthuis? Gek of geniaal? Ik vind geen helder antwoord. Misschien komt het omdat de zin ‘Oehoe, was er dan geen koe?’ al twee dagen in m’n hoofd rondspookt…

(Paul Schwarte, Groningen, 13 oktober 2009)

www.myspace.com/rickyenthekoters

2 Reacties op “Ricky & The Koters

  1. ik neem aan dat je 13 oktober 2010 bedoelt en niet 2009

    qua raadselen: ik zie op de foto twee min of meer bekende hoofden: dat van Marcel Kruup, begenadigd multiinstrumentalist, speelt op dit moment in ongeveer een half dozijn bandjes; en Kees Schaper, tot Han Bennink’s dood de opéénnabeste drummer van Nederland

  2. Is precies een jaar geleden geschreven.
    Kruup: onmiskenbaar.
    Drummer: Ik ken ‘m niet, dus het zou maar zo Kees Schaper kunnen zijn.
    Ik ken niet alle 37 duizend drummers in NL, dus ik weet ook niet of Kees de op 1 na beste van NL is. Bennink zag ik twee weken geleden nog. Zag er fit uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s