De Theorie Achter Complottheorieën

Rob Wijnberg

Uut Winskoot'n

“Rob Wijnberg (Winschoten, 1982) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was opinieredacteur van nrc.next, de krant waarvoor hij nog steeds columns en essays schrijft. Hij publiceerde eerder Boeiuh!, een strijdbaar pamflet ter verdediging van zijn generatie, en In dubio, een prikkelend betoog over de vrijheid van meningsuiting.”

Ik ben wel fan van Rob Wijnberg. Zo jong nog, en al zo slim! Dat wordt nog wat voor later… Hij schreef voor NRC Next een column over complottheorieën. Dan heb je in mij een geïnteresseerd lezer.

Dit is de link naar Wijnberg’s blog:

http://www.robwijnberg.nl/site/blog

(NB: Ben er nog steeds niet achter hoe webadressen ook echt links worden, zonder dat je hoeft te copypasten. Als iemand daar een tip voor heeft…)

En dit is mijn reactie:

Hoi Rob,

Prima verhaal. Ook de reacties zijn goede aanvullingen. Mis alleen de rol van de media, dat als het gaat om ‘things of the mind’ in het algemeen een belangrijke rol speelt. In de film “Network” zit een scene waarin een fictief kijkcijferkanon tegen z’n eigen publiek dingen schreeuwt als “You’ve been lied to” en “America, you’ve been suckered in once again”, doelend op de onwaarheden (reclame, gemanipuleerde berichtgeving, etc.) die zijn medium, TV, daarbij speelt (klein taalfoutje van mijn kant, de redacteur). De longen gaan uit z’n lijf, het publiek blijft apathisch klappen en lachen. De paradox is duidelijk.
Het gemis aan vertrouwen bij overheid en machthebber is direct gelinked aan (een gemis aan vertrouwen bij) het doorgeefluik van die twee, namelijk de media. De apathie van “Network” is herkenbaar, maar ik denk dat tegelijkertijd mensen ook het vertrouwen in de media aan het verliezen zijn. Dat voedt complotdenken. Die mensen schuiven op naar het web, waar ze zelf op zoek gaan naar antwoorden. Die zijn daar wel te vinden, in al hun ongeremde en ongebreidelde glorie!

Ik deel de zorg voor het oprukkende complotdenken, maar persoonlijk zie ik complottheorieën zoals elke theorie; ik probeer ze vrij en onafhankelijk te ontcijferen. Misschien moeten we ze zien als experimentele kunst?; over de rand gaan en kijken wat er blijft plakken.

De vraag is verder natuurlijk: Door wie of wat wordt Rob Wijnberg gestuurd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s