Nek

guillotine

Heb jij dat ook? Dat je al niet vrolijk wordt als je het woord “NEC” ziet staan? Tuurlijk, je spreekt het officieel uit als “En Ee Cee”. Dat klinkt nog niet eens zo beroerd, hooguit een beetje hockey-achtig. Alleen zegt niemand “En Ee Cee”. Nou ja, Johan Derksen en co. wel. Maar die moeten, want anders krijgen ze boze En Ee Cee-supporters op hun dak. Maar voor elke supporter buiten Nijmegen was, is en zal het altijd “Nek” blijven. Wellicht is het iets persoonlijks, maar het klinkt hard en kil. Nek. Nekneknekneknek. Voel je ‘m?

Misschien is het slechte gevoel domweg te wijten aan het feit dat NEC ons vaak nekt. Eerder dit seizoen voor de beker bijvoorbeeld. In de competitie kwamen we nog goed weg, toen het balletje in een doldwaze slotfase toch nog binnen viel voor een gelijkspelletje. Maar bijna waren we weer genekt. Door dat team met die lelijke groenroodzwarte clubkleuren. Dat in mijn beleving nog altijd speelt in die nog lelijkere betonnen wielerbak. Nee, En Ee Cee en ik, dat zal nooit wat worden.

Dat hoeft ook niet, want ik ben voor FC Groningen. Een naam die enorm lekker uit de bek rolt. De FC: nog lekkerder. Lekker zal ook het gevoel bij die FC zijn als ze straks aan de aftrap staan in De Goffert. Met een schuin oog mag, na een mooie inhaalrace, weer naar boven gekeken worden. Plek vijf is ineens in zicht, wie had dat gedacht? Met het andere oog moet echter ook naar beneden gekeken worden. Daar is notabene de tegenstander van vandaag, met de nieuwe trainer Vloet, aan eenzelfde inhaalrace bezig. Twee puntjes is het verschil. Dus kunnen we gerust spreken van een zespuntenwedstrijd om een plek in het goede rijtje, met twee ploegen die de vorm eindelijk te pakken hebben.

De kans dat het geen lekkere avond wordt is trouwens best groot. Als je tenminste van de cijfertjes en de statistieken bent. In 2003 werd er voor het laatst gewonnen van dat nekkende NEC in Nijmegen. Maar ik zie Ronnie al voor me die zegt dat de kans dan ook steeds groter wordt dat er weer eens drie punten gehaald worden daar. Is ook wat voor te zeggen. Voetbal en logica… De FC-coach heeft gezien het spel van z’n ploeg na de winterstop in ieder geval genoeg redenen om positief te zijn.

Zeker nu Bacuna na een schorsing weer bij de selectie zit, samen met spits Pedersen die weer fit is. Sankoh mag ook gewoon meedoen; z’n beroepzaak tegen nog twee wedstrijden schorsing (eentje zat hij er vorige week al uit) dient dinsdag pas. Dat zijn al haast luxeproblemen voor de technische staf. Bij NEC gaat Goossens waarschijnlijk starten. Hij is weer fit en vervangt de geschorste Ajax-huurling Sarpong.

Als de naam Sankoh valt komen we bij wat waarschijnlijk de bottleneck wordt: de standaardsituaties. NEC blinkt daar in uit. Vorige week wist NAC (je mag gewoon “Nak” zeggen) de scherpe voorzetten en rake kopballen niet te overleven. En daar staan toch wat koppers achterin. Zomers, Pothuizen en Vleminckx kenden we al. Vorige week kwam daar de jonge back Nuytinck, die twee keer scoorde, nog bij. Wij zetten daar de slechtst koppende verdediger en de kleinste keeper van de Eredivisie tegenover… Tenminste, als Sankoh start bij Groningen, dat niet voor niets al veel doelpunten uit corners en vrije trappen moest incasseren.

Dus wordt het zo dadelijk een billenknijpende slag om de eerste paal, daar in Nijmegen. De hoop is gevestigd op een heersende Granqvist. Beter nog is een Groningenteam dat swingt als in het eerste uur in Almelo. Dan komen die vervelend indraaiende voorzetten er gewoon niet, dan nekken wij En Ee Cee deze keer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s