Spotify deeltje 2

Na een paar weken grasduinen op Spotify heb ik gemengde gevoelens: veel wel, veel niet. Als undergroundman is het wel jammer om niet door te kunnen verwijzen naar sommige vergeten classics, interessante labels of leuke scenes. Ook voor de muziek in het algemeen is dat jammer. In de marge zitten de nieuwe impulsen en ideeën, dat is vitaal voor een bloeiende muziekwereld. Vanuit die invalshoek bekijk ik hier nu Spotify.

Spotify heeft dus belangrijke hiaten, zoals een Plato of een OOR die ook heeft. Je kunt niet alles… tuurlijk. Maar het kan geen kwaad daar nog eens op te wijzen. Alle labels en bands, groot en klein, hebben weer de keuze: is Spotify een sleutel tot (verder) succes, of graaf je je eigen kuil? Kip en ei: zie je dit nieuwe web-ding als promotiemiddel, of gaat het ten koste van de verkoop van de fysieke geluidsdragers? Zolang de nieuwe interwebwereld de oude nog altijd niet helemaal vervangen heeft is dat wel degelijk nog een factor. Voor de groten betekent het minder winst, voor de kleine jongens gaat het om het voortbestaan. Een aantal van hen zien blijkbaar een eventuele terugloop in verkoop als obstakel om hun handel op Spotify te gooien, ook al betaalt Spotify voor elke klik.

Dat schijnt trouwens bijzonder weinig op te leveren voor 99% van hen. Ook dat kan een reden zijn dat een aantal essentiële labels (dat zijn in de underground ook letterlijk labels waarmee het gemakkelijker wordt om overzicht te krijgen/houden) niet aanwezig zijn. Ik heb geen idee of ik als klein en onbekend label voor Spotify zou kiezen. Misschien verlies je aan de ene kant klanten voor je vinylplaatjes en je cd’s, daar komen er aan de andere kant wellicht meer bij. Spotify als radiostation.

Maar ja, that’s me, iemand van de oude garde die als het budget het toelaat ‘kopen is steunen’ als motto heeft. Dit alles neemt niet weg dat er toch heel wat ‘klein spul’ aanwezig is, klaar om door iedere muziekliefhebber ontdekt te worden. In die zin kan Spotify wel degelijk een mooi doorgeefluik zijn waardoor iedereen die daar behoefte aan heeft verder de diepte in kan.

Helaas staan de labelnamen er op Spotify niet achter, maar via “label: labelnaam” kun je wel op label zoeken. Ik zocht een lijst bij elkaar om een dwarsdoorsnee te krijgen. Grofweg gerubriceerd, overwegend jaren 80 en 90, en verre van compleet (honderden fijne indie-labels zijn er). Zie het ook als tips van toffe labels.

Laatste opmerking: soms leverde een bandsearch wel resultaat op terwijl via het label geen hit kwam. Zoals Excelsior bijvoorbeeld. Heeft ongetwijfeld te maken met distributiedeals en dergelijk popbizgedoe.

POP/ROCK

Wel: Matador / Ecstatic Peace / Siltbreeze / Rough Trade / Domino / Sub Pop / Stickman / Sarah / Slumberland / Shimmy Disc / 4AD / PIAS / City Slang / Smells Like / Fierce Panda / Get Hip

Niet: Merge / Flying Nun / Drag City / Spin Art / Citadel / Au-Go-Go / K / Darla / Thrill Jockey / Norton

PUNK/HEAVY

Wel: Alternative Tentacles / SST / Ektro / Skin Graft / Crypt

Niet: Dischord / Amphetamine Reptile / Bad Vugum/ PSF

HIPHOP/ELECTRONICA/POSTROCK

Wel: Stones Throw / Anticon / Lex / Ninja Tune / Morr / Karaoke Kalk / Leaf / Fat Cat / Tigerbeat6 / Hausmusik / Staubgold / Force Tracks / Rawkus / Digital Hardcore / Ba Da Bing

Niet: City Centre Offices / Big Dada / Hefty / Kranky / Mille Plateau / Kompakt

Zeg zelf, da’s toch een aardige score. Voor liefhebbers van Afrika noem ik ook Sterns nog snel, en ik voeg er Soul Jazz aan toe voor meer mooie ouwe meuk. Ook bij andere gebruikers zag ik trouwens al vele obscure titels opduiken in de playlisten. En wat niet is kan nog komen natuurlijk.

Paul Schwarte op Spotify: http://open.spotify.com/user/paulschwarte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s