Kiwileaks deel 2

kiwirock

Geen lang verhaal voorafgaand aan de eerst 10 Kiwileaks. Zie de eerdere post van vandaag als de inleiding van dit tweede deel. Dit zijn dus de eerste 10 Kiwileaks zoals ik die eerder op (m’n) Facebook zette. Klik op de titel voor de video.

KIWILEAKS #1 t/m #10:

1. Snapper – Buddy (1988)

Peter Gutteridge. Mede-verantwoordelijk voor The Clean’s “Point That Thing Somewhere Else”, m’n favo alltime nummer. Na The Clean dook hij op met Snapper, een band die met een titelloze debuut-EP een blauwdruk zou bieden voor Stereolab, en die van invloed was op bands als Wooden Shjips en Jesus & Mary Chain. “Buddy” staat daar op. Latere Snapper-platen vind ik beduidend minder.

2. The Dead C – Scarey Nest (1992)

Belangrijke band. Voor mij persoonlijk: introduceerde nieuwe muzikale taal (weg van het popliedje). Voor kiwirock: rekende met compromisloze impronoiserock en eigen (tape-)label Xpressway af met het ‘typisch Flying Nun‘-syndroom. Voor de underground: het trio uit Port Chalmers was invloedrijk voor muzikanten wereldwijd en stond aan de basis van (de) lofi (esthetiek). Godspeed You! Black Emperor nodigde ze met kerst nog uit voor hun ATP. “Scarey Nest” is een van hun weinig ‘songs’, te vinden op “Eusa Kills”.

3. The Rip – Holey Room (1984)

Eerste band van Alastair Galbraith. Twee mini’s met afwisselend gejaagde en breekbare folkpop (verzameld op 1 CD). Ging daarna solo. Discografie groeit gestaag. Gaat van schetsmatige en akoestische mini-songs steeds meer naar abstracte geluidscollages. Had het genoegen ‘m te boeken en ontmoeten in Simplon. Hij was toevallig in de buurt voor het legendarische hometape/lofi-festival Fast Forward. Ik blij. “Holey Room” staat op “A Timeless Peace”.

4. The Alpaca Brothers – The Lie (1986)

Een van de vele ‘one-offs’ op Flying Nun. Beetje onduidelijk verhaal altijd gebleven voor me, maar NZ-bands kregen “a grant” subsidie (!) voor een debuutplaat. Dat was vaak net genoeg voor het opnemen van een paar songs. Vandaar dat er heel veel mini’s en EP’s uitgebracht werden. Die vervolgens hier in de uitverkoop belandden omdat de klant in Nederland weigerde om dure importprijzen te betalen voor een paar songs. Waarna ik ze blind kocht… Het was dus ook slim om een band op te doeken en met een nieuwe band een debuut uit te brengen.

Welgeteld één hele mini-lp, “Legless”, met 5 songs verscheen er dus van The Alpaca Brothers. Geweldig rauwe sound (bass!), meeslepende songs, de heilige geest. Amen. Dikke hit onder de kiwifreaks.  James McNew (Dump, Yo La Tengo) is een van hen. Hij coverde “The Lie” op een Dump-7″.

5. The Scavengers – Mysterex (1978)

Een van de eerste punkbands in NZ. In 2003 verscheen een verzamelplaat van deze band, die nooit verder kwam dan singles- en compilatietracks. Zochten hun heil later in Australië als The Marching Girls. Voor Brendan Perry kwam het echte succes pas veel later met Dead Can Dance. “Mysterex” klinkt nu wat gedateerd (Buzzcocks, anyone?), maar nog goed genoeg vind ik. Er is niet voor niets een prachtig blog naar vernoemd.

6. The Gordons – Futureshock (1980)

Een schok was het, de muur van geluid die The Gordons 30 jaar geleden optrokken. Niet alleen in NZ: de single “Futureshock” en de titelloze debuutplaat werden cultplaten. Heb er ooit nog eens met Evan Dando over gebabbeld… Na de mislukte 2de plaat “Volume 2” (een poging aan te haken bij ‘new wave’?) werden The Gordons Bailter Space. Minder rauw, maar net zo hard en hypnotiserend. Stofzuigerpop van de bovenste plank.

7. Human Instinct – A Day In My Mind’s Mind (1967)

Ik hoorde voor het eerst van Human Instinct middels de cover “Black Sally” op de eerste plaat van Vermonster, een hobbyband van US-gitaarheld Wayne Rogers (Crystalized Movements, Major Stars, Magic Hour). Ook Dead C’s Bruce Russel rammelt een potje mee. Het origineel is weliswaar wat ‘gestroomlijnder’, maar dan nog praten we over extreem wilde psychedelica voor die tijd. Spil van HI was gitarist Billy TK. Vele bezettingen en een goed gevulde disco, het nummer hier is een normale sixties(punk)song.

8. The Great Unwashed – Can’t Find Water (1984)

Ah, The Clean. Ook soms De Beste Band Van De Wereld. De broertjes Kilgour: ik zou 5 greatest hits-compilaties van ze kunnen maken. The Great Unwashed (een ‘tussendoortje’) zou daar ook met een handvol nummers op komen. Een mini (origineel een 2×7″) en een hele plaat vol Clean-like pop, zij het met wat minder melodie en schetsmatiger. Verzameld op 1 CD. David Kilgour is de meeste onderschatte popmuzikant die ooit een gitaar vastgehouden heeft.

9. Goblin Mix – Traveling Grave (1985)

The 3Ds is een van de weinige oude kiwibands die iets van een carrière hebben. Volgens mij bestaan ze nog steeds, maar het zou ook kunnen dat Ghost Club inmiddels het vervolg is. (Dat moet ik altijd nog even uitzoeken…) De oorsprong ligt bij twee bands met dezelfde leden: The Exploding Budgies en Goblin Mix. Pooh, wat heb ik hun mini’s vaak gedraaid destijds. Dronkemans kiwirock met doedelzakken! Meeslepend, met natuurlijk de rauwe lofi-sound die alle NZ-producties in die periode kenden. Tijdloze sound wat mij betreft. Het staat allemaal op 1 glanzend schijfje.

10. Look Blue Go Purple – Cactus Cat (1985)

Kiwirock en vrouwen is een apart verhaal. Een positief verhaal, want de kiwirock kent/kende een hoog percentage vrouwen. Vind ik altijd een goed teken van een gezonde scene (maar vraag niet waarom…). Er was een periode dat 1 op de 3 muzikanten in NZ met losse handen piste. LBGP krikte het gemiddelde aardig op: all female. Drie platen (verzameld op 1 CD) vol dromerige, vriendelijke, en wat mij betreft ook prachtige pop. “Cactus Cat” is een mooi voorbeeld. Alle leden doken later op in mooie bands, zoals The 3Ds, Cyclops, Olla en Chug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s